Mainosalan henkinen blokki

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mainosalan ollessa murroksessa kolmannen osapuolen evästeiden ”kuoleman” vuoksi etsivät mainostajat kiivaasti vaihtoehtoisia tapoja mainonnan kohdentamiseen. Useat selainvalmistajat ovat jo ilmaisseet kieltäytyvänsä Googlen FLOC:n käytöstä, joten se mikä jää jäljelle on kontekstuaalinen mainonnan kohdentaminen. Mainosalan yrityksillä on kuitenkin vielä ”henkinen blokki” päästää irti vanhasta ajattelutavasta kohdentaa mainoksia kohderyhmien tunnistamisen pohjalta.

Toki kolmansien osapuolten evästeiden poistuminen hankaloittaa yrityksien mahdollisuuksia tunnistaa asiakas myös omalla verkkosivustollaan, mutta mainonnan tehoa tämä teknologiamurros ei vähennä, vaan päinvastoin. Me Spoodsilla tiedämme kymmenen vuoden kokemuksella, että sisältöön kohdennettu mainonta toimii tehokkaammin kuin ostamalla mainoskampanja, joka kohdentuu käyttäjän profiiliin. Näin siirrytään verkossa tapahtuvasta push-mainonnasta pull-mainontaan.

Spoods on jo lähes kymmenen vuoden ajan kehittänyt kontekstuaalista mainonnan kohdentamista ja onkin teknologisesti markkinoiden edelläkävijä Euroopassa tämän tyyppisessä kohdennuksessa.

Mitä on kontekstuaalinen mainonnan kohdennus ja miksi mainostajan tulisi siirtyä sen käyttöön?

Kontekstuaalinen mainonta kohdentuu aina mainoksen kannalta siihen liittyvään artikkeliin, eli koneoppimista hyödyntäen verkosta etsitään artikkelit, joilla on asiayhteys mainostettavaan tuotteeseen tai palveluun. Näin artikkelia lukeva henkilö on jo valmiiksi kiinnostunut aiheesta ja on huomattavasti vastaanottavaisempi kyseiselle mainokselle.

Otetaan seuraava hypoteesi esimerkiksi:

Vaihtoehto 1:

”Luet artikkelia, joka käsittelee COVID19 tartuntojen määrää sekä sitä, kuinka ihmiset eivät varaa aikoja rokotuksiin.

Näet artikkelin keskellä mainoksen, jossa videolla kerrotaan siitä, kuinka hyvin uusi kastike soveltuu kaikkiin liharuokiin.”

Vaihtoehto 2:

”Luet artikkelia, joka käsittelee COVID19 tartuntojen määrää sekä sitä, kuinka ihmiset eivät varaa aikoja rokotuksiin.

Näet artikkelin keskellä videomainoksen, jossa kerrotaan uudesta itse otettavasta sokeripalaan imeytetystä koronarokotteesta ja että se on nyt saatavilla hyvin varustetuista apteekeista. ”

Kummalla mainoksella uskot olevan paremman tehon kyseisen artikkelin sisällä? Tätä on kontekstuaalinen eli, kuten me sitä Spoodsilla kutsumme, sisältöä rikastuttava mainonta.

Mutta, kuten vanha mainosmies sanoisi, ei tässä vielä kaikki…

Kontekstuaalinen mainonta pienentää myös CO2-päästöjä kuluttamalla huomattavasti vähemmän energiaa, jättämällä valtavan märän palvelinresursseja käyttämättä, kun jokaisen näytetyn mainoksen kohdentamiseen ei tarvitse enää profiloida erikseen jokaista verkon käyttäjää jotta hänelle voitaisiin näyttää edes jollakin tavoin häntä kiinnostava mainos.

Myös mainonnan eettisyys nostaa päätään

Toteutimme myös syksyllä 2020 pienehkön kyselytutkimuksen, johon vastasi hieman yli 400 täysin satunnaista suomalaista verkon käyttäjää.

Tämän kyselytutkimuksen tulos kertoi myös karua kieltä siitä millaisena verkon käyttäjät kokevat henkilöprofiloinnin.

80 % kyselyyn vastanneista sanoi, että suosisi ostopäätöksessään sellaista mainostajaa, joka ei kerää heistä verkossa tapahtuvan mainonnan yhteydessä tunnistettavaa dataa tai muuten profiloi heitä verkossa.

Yksistään jo tämän pitäisi saada mainostajan mieli kääntymään pois mainonnan yhteydessä tapahtuvasta profiloinnista.

Miten sitten tunnistaa kävijä verkkosivuilla

Ainoaksi keinoksi asiakkaan tunnistamiseen jää markkinoijan omilla kotisivuillaan tekemä asiakasanalytiikka sekä asiakastietojen parempi hallinta ja tämä on se mihin yritysten olisi tullut panostaa jo vuosia sitten, sillä palaava asiakas on se paras asiakas.   Hyvää markkinointikevättä toivottaen Spoodsin väki.